Gornji Hotonj bb, Vogošća PDV:200066250001 +387 33 481 701

More Website Templates @ TemplateMonster.com. November12, 2012!

Servisiranje – servis i periodični pregled automobila - održavanje

Ako izuzmemo nove aute i obvezne servise do isteka garantnog roka, možemo se zapitati koliko smo upoznati s redovnim održavanjem našeg vozila, odnosno što to spada u «servis». Odgovor leži u tehničkom priručniku koje bi trebalo imati svako vozila kao obveznu literaturu od strane proizvođača. No, stvarnost je obično drugačija. Većina vlasnika vozila ne vodi dovoljno računa o redovnom servisiranju preporučenom od proizvođača. Dio prepušta to mehaničarima, a dio pokušava što više uštedjeti na vozilu obavljajući samo najnužnije popravke. Ipak puno veći problem je neobaviještenost i/ili neznanje vlasnika i dijela «mehaničara» koji se bave tim poslom. Pa da počnemo: Prosječan automobil ima 70 do 140 stavki koje treba provjeriti, promijeniti, podmazati ili nadopuniti. Prosječan servis traje 8 i više radnih sati Servis podrazumijeva provjeru svega od krova do gume Najveća pažnja se prilikom servisiranja mora posvetiti kočionom sistemu, sistemu upravljanja, signaliziranja te dotrajalosti guma Dakle, servis je tekuće održavanje vozila u ispravnom stanju po svim elementima, za određeni broj prijeđenih kilometara koje je propisao proizvođač. Svi proizvođači su predvidjeli vijek trajanja ili dali garanciju na svaki dio ili sklop uz uvjet da se ti dijelovi pravilno održavaju i koriste. Kvarovi nastali nestručnom upotrebom ne spadaju u servis i smatraju se popravkom.

A sada ćemo navesti šta mora sadržavati osnovni servis za bilo koju tipu automobila.

Servis

Na motoru: 1. zamjena ulja i filtera ulja 2. zamjena svih filtera goriva 3. zamjena svih filtera zraka 4. provjera ulja u mjenjaču, eventualna zamjena 5. provjera ulja u diferencijalu (ako ga auto ima), eventualna zamjena 6. provjera mikroremena ili klinastih remena, eventualna zamjena 7. kod benzinaca provjera svjećica i kablova za svjećice, eventualna zamjena 8. provjera električne instalacije motora[1] 9. provjera akumulatora – elektrolita i napunjenosti (obvezno čišćenje klema i zaštita od oksidacije 10. vizualni pregled zaptivenosti (dihtovanja) brtvi (dihtunga) motora – ukoliko postoji curenje ili vlaženje, potrebna je popravka.[2] Ovdje se mora upozoriti vlasnike vozila da svako curenje ulja, u mnogim zemljama povlači rigorozne kazne jer motorno ulje sadrži veoma kancerogenu tvar dioksin.

Provjera kočnica – kočinog sistema 11. Provjera stanja kočione tečnosti (ulje za kočnice). Ukoliko je koncentracija vode veća od 1% obvezna je izmjena. Provjera se vrši davačem hidroskopnosti, tj. aparatom za provjeru kakvoće kočione tečnosti[3] 12. Provjera svih metalnih cijevi kočionog razvoda (instalacije), te zaštita od korozije. Ukoliko postoji vidljiva korozija ili jače oštećenje potrebna je zamjena.[4] 13. Provjera svih fleksibilnih crijeva (cijevi) kočnica, a ukoliko postoje makar i mikropukotine obavezna je zamjena[5] 14. Provjera istrošenosti disk pločica ili pakni – ne smiju biti istrošene više od 2/3, u protivnom ih treba zamijeniti[6] 15. Provjera istrošenosti diskova ili doboša kočnice, kao i vizualni pregled mogućih mehaničkih oštećenja. Svaka tvornica daje maksimalnu dozvoljenu istrošenost istih i razlikuje se od tipe do tipe. 16. Čišćenje i podmazivanje nalijegajućih metalnih dijelova kočnice te svih pokretnih dijelova, kao i odmašćivanja svih frikcionih dijelova 17. Provjera ABS-a kod vozila koja to imaju – radi se posebnim dijagnostičkim uređajem

Navedeno se odnosi na sve modela auta i moraju biti ispoštovane inače se ne može smatrati servisom. Naravno svaka tvornica (čitaj tip vozila) ima svoje karakteristike, koje nisu ovdje navedene, ali se nalaze u tehničkom priručniku o održavanju vozila određene tipe vozila. Svaki proizvođač propisuje nakon koliko pređenih kilometara je potrebno napraviti servis auta.

Garancija

za izvršene usluge i ugrađene rezervne dijelove

Na izvršene usluge i ugrađene dijelove važi garancija u periodu od šest mjeseci ili 10.000 pređenih kilometara. Za zupčasti remen (u setu sa zatezačima, vodilicama i vodenom pumpom) važi garancija u periodu od 24 mjeseca ili 60.000 pređenih kilometara uz obavezan dolazak na zakazane servisne periode.